jueves, enero 27, 2011

Joves socialistes a Calella

El passat dissabte presentàvem públicament una nova agrupació de la Joventut Socialista de Catalunya, la de Calella. Per mi aquest fet té un especial valor simbòlic ja que des dels inicis de la democràcia i al llarg dels més de trenta anys de vida de la JSC, mai havíem aconseguit tenir agrupació en aquest municipi maresmenc.

Calella és un d'aquells pobles amb una trascendència i certa capitalitat que supera amb molt la pròpia magnitud del municipi, que compta amb gairebé 20.000 habitants i que és un dels punts turístics de referència del litoral català, amb una forta activitat estiuenca. Tradicionalment, parlar de Calella ha significat també parlar de turisme, de platja i d'oci. Amb tot, al poble s'hi ha desenvolupat una activitat comercial igualment potent, vertebrada per l'eix comercial del carrer Esglèsia, i l'anar i venir de gent al voltant d'aquell carrer resulta impressionant durant qualsevol cap de setmana de l'any. La reforma de la Riera, transformant-la en un bulevard perpendicular al mar i un nou punt d'interés a l'Alt Maresme, és la darrera de les grans transformacions que ha viscut aquest poble.


L'Ajuntament d'aquesta Calella, la de la nova Riera, en aquest mandat està governada per primera vegada des de la transició per un alcalde socialista, en Josep Maria Juhé. I com hem dit abans, per primera vegada també, aquesta Calella comptarà amb un grup de joves socialistes decidits i motivats per copsar les demandes, els interessos i els problemes dels joves calellencs. Confio molt en aquest nou equip format per la Cristina, la Anissa, el Rubén, la Cindy i la Nora. Són joves, implicats amb la seva realitat i tremendament motivats per tal de millorar la realitat del seu poble des d'una òptica progressista. I estic segur de que amb constància i treball, hi contribuiran decididament. Qui diu que ja no quedaven joves compromesos?

miércoles, enero 26, 2011

Ets jove i tens una proposta per al teu municipi?

S'acosten les eleccions municipals del pròxim mes de maig i des de la JSC Maresme ens hem posat mans a l'obra per tal de preparar el nostre programa electoral en matèria de joventut. El nostre objectiu és tractar les necessitats i els interessos dels joves del Maresme i ser capaços de donar respostes i propostes que contribueixin a millorar les polítiques adreçades als joves que s'ofereixen des dels Ajuntaments de la nostra comarca.

Amb aquest objectiu, hem iniciat el procés d'elaboració del programa, amb dues comissions de treball que tractaran d'una banda, els temes que afecten als joves en el seu present i dia a dia, i per altra part, els temes que afecten al futur del jovent i a la seva emancipació. Amb tot, volem que les nostres propostes girin al voltant de dotze eixos temàtics, que considerem que són bàsics per a poder desenvolupar una bona política de joventut, i que serien els següents: informació juvenil, dinamització i oci, associacionisme, participació, lleure educatiu, promoció de la creació, mobilitat en l'àmbit internacional, ocupació, accés a l'habitatge, suport a l'ensenyament, mobilitat local i intermunicipal, i salut.

Dins d'aquest procés, no volem deixar de banda la participació de qualsevol jove que tingui alguna cosa a dir o alguna proposta a fer. I per això hem obert la possibilitat a que si algú vol col·laborar amb nosaltres, bé sigui amb una idea concreta, o bé participant activament del procés de preparació del programa, ho pugui fer a través de l'adreça electrònica maresme@jsc.cat. O sigui que ja saps, si ets jove i tens una proposta per al teu municipi, no dubtis en comentar-la amb nosaltres!

martes, enero 04, 2011

Carbó pels alcaldes

Aprofitant una de les nostres tradicions més característiques i amb motiu de l'arribada dels Reis Mags d'Orient, des de la Federació del Maresme de la Joventut Socialista de Catalunya hem enviat paquets de carbó als alcaldes d'alguns municipis de la nostra comarca. Ho hem cregut convenient per tal d'ironitzar sobre la gestió dels alcaldes i hem volgut dur-ho a terme de la forma més simpàtica i constructiva possible, ja que a cada batlle també li hem adreçat una carta explicativa on detallem els motius de la nostra crítica.

Per les dates en què ens trobem, tot just després d'haver tancat el 2010 i amb l'estrena d'un nou any, resulta un bon moment per fer valoració i autocrítica amb vistes de millora per l'any que comença. Així, i a mode d'exemple, amb aquesta iniciativa hem criticat alguns temes com ara l'ubicació del Casal de Joves de Caldes d'Estrac (allunyat del centre del poble i de difícil accés), la deficitària (pràcticament nul·la) política de participació ciutadana de l'Ajuntament d'Arenys de Munt, la reducció sistemàtica del pressupost destinat a la joventut d'Argentona, l'inversió feta a Llavaneres en un carril bici mal dissenyat i que ocasiona problemes de mobilitat al poble, la reducció del transport públic a Sant Cebrià de Vallalta (i que ocasiona que molts joves d'aquell poble no tinguin opcions per desplaçar-se amb garanties) o el fet de que a Vilassar de Mar es permeti que qui cobra més de 70.000 euros anuals pugui accedir a un habitatge públic.

Ara bé, també crec que la crítica no ha de quedar-se només en la crítica, encara que aquesta sigui constructiva. I per aquest motiu, des de la JSC Maresme ja estem treballant en el programa electoral en matèria de joventut de cara a les properes eleccions municipals, per tal de aquest sigui un programa que abordi les problemàtiques dels joves amb una visió àmplia i amb propostes addients per a la realitat en què vivim. Considero que existeixen uns mínims, uns punts bàsics que tota política de joventut hauria de tractar o considerar d'alguna manera, incloent eixos tant importants com la transició dels joves al món laboral, la dinamització, l'oci i el lleure, les polítiques d'habitatge, l'associacionisme i la participació juvenil o la manera i els canals que els serveis públics utilitzen per a informar i comunicar-se amb els joves. De tot plegat, en parlarem molt durant els propers mesos.

De moment, però, els Reis Mags han començat a deixar el seu carbó a determinats alcaldes de la comarca. Si voleu, podeu trobar més informació sobre aquesta iniciativa en aquest enllaç.