miércoles, mayo 25, 2011

Compromís

Hem passat les eleccions municipals. Encara tinc ressaca electoral. I l'escenari que han dibuixat les eleccions és preocupant, no ens enganyem. Calen reflexions profundes arreu per entendre el què ha passat i, en molts casos, les reflexions hauran d'anar acompanyades de canvis també profunds (renovació, en diria jo). Els socialistes de Mataró estem tristos, no cal dir-ho.

No seré jo qui ara i aquí exposi les reflexions que se'm passen pel cap. Ja ho faré allà on, d'entrada, em toca fer-ho, cada cosa al seu lloc i al seu moment. Però sí que hi ha una cosa que m'agradaria fer. M'agradaria felicitar a tots els guanyadors d'aquestes eleccions municipals i, molt especialment, als socialistes que han aconseguit bons resultats, perquè ens han donat un exemple a la resta i ens han demostrat que malgrat la crisi, l'atur, l'irrupció de la ultradreta... era possible guanyar aquestes eleccions i guanyar-les bé.

Felicitats als de Granollers, als de Lleida, als de Sant Feliu de Codines, als de Sabadell, als de Terrassa, als de Pineda de Mar, als de Cornellà de Llobregat... i a tants altres. Avui sou un exemple i us mereixeu el nostre profund respecte. En cadascun dels llocs amb circumstàncies pròpies i amb realitats ben diferents, però amb alguns elements en comú (que jo sàpiga veure): amb equip al darrere, amb un partit ben viu i dinàmic, amb una bona capacitat de relació amb la societat civil, amb un tracte de respecte i amable amb els ciutadans, escoltant-los, i també cap als propis companys i companyes. Elements que els socialistes mai hauríem de perdre de vista. I segurament en alguns pobles i ciutats sí que els hem perdut i ara ens toca refer-nos, recuperar el veritable "Compromís amb Mataró" i canviar tot el que faci falta per tornar a ser alternativa.

Imatge de capgros.com

jueves, mayo 19, 2011

L'alcalde amable


Fa molts dies que vaig veient debats electorals. De la meva ciutat, Mataró, i també d'altres pobles del Maresme. Pràcticament cada nit, a través de m2tv, he anat seguint els debats amb els candidats a l'alcaldia de molts pobles de la comarca: Sant Cebrià de Vallalta, Santa Susanna, Calella, Cabrils, Caldes d'Estrac... també m'he mirat alguns debats d'altres municipis de més enllà, com Girona o Badalona, el debat d'Àgora en que hi va participar l'alcalde de la meva ciutat, o el debat de les eleccions municipals de Barcelona, que es preveuen especialment obertes i sense un resultat clar.

Al llarg de tots aquests debats he sentit moltes propostes. Per part d'alguns partits determinats fins i tot hi ha propostes que es repeteixen independentment del municipi. És, per exemple, un clàssic de la dreta parlar de la necessitat d'alleugerir l'administració i el que ells anomenen burocràcia municipal.

En quant a les propostes en matéria econòmica i de foment de l'ocupació, que ens han d'ajudar a sortir de la crisi, n'he sentit moltes i de tots els colors. La sensació que em produïa tot plegat era que moltes d'aquestes propostes podien ser més o menys vàlides i que inclús, independentment del color polític de qui finalment acabi governant un ajuntament, mereixia la pena escoltar les propostes de tothom ja que de moltes d'elles se'n podia extreure alguna cosa positiva. Fins i tot, després de sentir tants candidats en tants debats, havia arribat a un cert punt de cansament per la repetició de plantejaments, de propostes, d'arguments i especialment, de formes.
Massa polítics parlen igual, repeteixen les mateixes idees i fan política seguint els mateixos patrons. Però ahir, enmig de tants debats, vaig trobar un moment de llum.

Ahir em vaig apropar a la Sala Mozart de Calella, on s'hi feia el corresponent debat de candidats d'aquest poble. A Calella, en aquestes eleccions, probablement es produeix una de les batalles electorals més interessants de tot el Maresme. L'alcaldable de CiU, Montserrat Candini, senadora i dona forta d'Artur Mas, està abocant tot el que té per intentar ser la propera alcaldesa de Calella, després de 12 anys de governs de les forces d'esquerres a l'Ajuntament, que en el darrer mandat ha estat capitanejat per l'alcalde socialista Josep Maria Juhé. En Juhé és la clara antítesi de la forma de fer política de Candini. És un home tranquil, optimista, que afronta els problemes amb serenitat i sense posar-se nerviós (almenys així ho sembla). El seu to de veu és tranquil i té el costum de desplegar els seus arguments amb la paciència de qui vol fer-se entendre.


Ahir, al debat de Calella, el guió previst s'estava complint fil per randa. Cada candidat exposava la seva pel·lícula, amb els tòpics que comentàvem abans. La Montserrat Candini aprofitava cada intervenció per criticar durament la gestió dels governs d'esquerres, amb força i convicció. Mentrestant, l'alcalde Juhé seia tranquil al seu costat i es dedicava a combinar en cada torn de paraula les explicacions al voltant de l'obra de govern feta des de l'Ajuntament i els continguts del seu programa electoral. En Juhé té el costum de no respondre mai als atacs ni entrar al joc de la Montserrat Candini. És el seu estil i a molts ens costa una mica d'entendre, arribant fins i tot (els hi reconeixo) a posar-nos una mica nerviosos. Però ell sap que la confrontació directa no és el seu terreny, no s'hi sent còmode. En aquest aspecte no resideix la seva fortalesa.


Però de cop i volta, en un punt concret del debat, va succeïr una cosa que em va semblar extraordinària. L'alcade Juhé va agafar la paraula i va deixar enrere les intervencions tòpiques, va anar més enllà de la simple fredor de la lectura dels punts d'un programa o de la cansina cantinella de crítica a una obra de govern. Va parlar del que significa tenir una visió de la política en positiu, de la capacitat de construir un futur de Calella sumant el millor de cadascun dels seus ciutadans, de desitjar sincerament el benestar dels veïns del seu poble. Va explicar el que ell sent cada matí quan surt a córrer, a trenc d'alba, amb la sortida del sol. Va lloar l'obra de govern i el com s'ha anat construint Calella al llarg de molts anys de governs democràtics des de l'Ajuntament, també en les èpoques de governs convergents. Va parlar d'entorns sostenibles, de generar espais amables al servei de la ciutadania. Va demostrar alçada institucional. Va parlar de les oportunitats de futur, i de com aquestes oportunitats s'han d'aprofitar per fer més poble, més societat. Va exposar la seva idea sobre la futura ubicació del nou hospital de Calella, situant-lo en un dels eixos més importants del municipi, fent servir l'urbanisme per transformar de veritat i millorar la vida de les persones, per fer-nos més feliços. Va parlar de tot això, però en el fons del seu missatge encara hi havia molt més. I de cop i volta, la Sala Mozart, plena de gent i silenciosa en tot moment fins aquell moment del debat, va començar a aplaudir. Naturalment, no tothom va acompanyar aquell aplaudiment (allà hi havia molta gent simpatitzant o militant d'algun partit), però la gent "normal" que s'havia apropat per escoltar sincerament el debat, no va poder reprimir una certa emoció en aquell moment màgic de la política. Suposo que aquella intervenció d'en Juhé va ser la millor resposta possible a tots els atacs que Candini li havia dedicat fins llavors.


Desconec quin serà el resultat de les eleccions a Calella, si en Juhé tornarà a ser alcalde o no, o quina serà la suma que permetrà a uns o altres assolir el govern del municipi. Però sí que crec que molts estem cansats de tòpics i volem polítics sincers, amables i, si em permeten l'expressió, "diferents". I tinc clar que en Josep Maria Juhé, ho és, de diferent. Serà això suficient per assolir el repte de tornar a ser l'alcalde de Calella? No ho sé, però el diumenge sortirem de dubtes. Particularment, jo m'ho miraré amb interés i li desitjo sort, perquè crec que s'ho mereix.

jueves, mayo 12, 2011

Il·lusió i ganes

"Amb una mica d'il·lusió i ganes, crec que ens en podem sortir". Amb aquesta senzilla recepta tancava el Sr. Mora la seva darrera intervenció al debat de candidats de les eleccions municipals a Mataró. El debat portava el títol "Com sortirà Mataró de la crisi?". El debat va ser llarg, en ocasions dens, a vegades interessant i a estones fins i tot pesat. Cada candidat va intentar exposar els seus plantejaments amb més o menys fortuna, però el resum d'en Mora, el tenen al títol d'aquest post.

Jo, des del pati de butaques de la Sala Cabañes, pràcticament plena, em vaig dedicar a seguir amb atenció el desenvolupament del debat... els detalls que es perdien entre les mirades de complicitat d'alguns dels candidats, el soroll de les tecles de les Blackberry's que a la xarxa lliuraven un altre debat paral·lel, els comentaris fets a cau d'orella o les mirades i els gestos que es creuaven de punta a punta de la sala. Però la meva atenció es concentrava sobretot en el ciutadà Mora.

El candidat Mora, plantat a dalt de l'escenari amb un posat com el d'aquells saberuts que es situen una mica per sobre del bé i del mal, com aquells nens que s'aborreixen a classe per que ja saben el que se'ls explica però amb la mirada nerviosa quan s'adonava que algú li replicava o el posava en entredit.

El ciutadà Mora, aquell que s'ha plantat a les llibreries de Mataró a través d'un llibre en el que diu que veu "papanatisme exagerat" a la tasca de les entitats i dels voluntaris que treballen en l'àmbit de la cooperació al desenvolupament, aquell que s'ha de justificar dient que sempre va estar a favor de l'arribada del Corte Inglés (però que va tenir el seu moment pancartero darrere de missatges que blasfemaven de les locomotores comercials), aquell que al ple vota una cosa i al carrer en diu una altra... el ciutadà Mora, a sobre de l'escenari, amb gest incòmode quan no es veia capaç d'imposar la seva brillantor i la seva lucidesa superior per sobre de la resta de mortals que es situaven enfront d'ell... em fascinava i m'enlluernava amb el seu domini del temps, de l'ombra i de l'espai.

No vaig saber trobar-li, però, la mateixa profundidat de mires a sobre de l'escenari que a la seva mirada electoral (i que em fa preguntar-me què o qui deu ser l'objecte dels seus ulls i del seu somriure digne de la filmografia d'un dels grans actors de Hollywood). No vaig saber trobar, tampoc, al sortir al carrer després del debat, els detalls inconcrets en els que s'haurien de fonamentar la il·lusió i les ganes que li hem de posar a la sortida de la crisi, i que potser (només potser, ho dic des de la ignorància) siguin insuficients per tots aquells aturats que cada dia s'enfronten a les dificultats de no aconseguir trobar una feina. Segurament encara no hi han posat suficient il·lusió i ganes com per tornar a inserir-se al mercat laboral. Però tranquils, que d'això anirem sobrats amb el candidat, ciutadà i alcalde Mora. I en definitiva, ja ho saben, diuen que d'il·lusions també es pot viure!

Imatge de http://diarimaresme.com/

viernes, mayo 06, 2011

"La luz a ti debida", de Ángel González

Sé que llegará el día en que ya nunca
volveré a contemplar
tu mirada curiosa y asombrada.
Tan sólo en tus pupilas
compruebo todavía,
sorprendido,
la belleza del mundo
- y allí, en su centro, tú
iluminándolo.

Por eso, ahora,
mientras aún es posible,
mírame mirarte;
mete todo tu asombro
en mi mirada,
déjame verte cuando tú me miras
también a mí,
asombrado
de ver por ti y a ti, asombrosa.