miércoles, diciembre 14, 2016

Per què dono suport a l'Alícia Romero?

En els darrers dies s'ha fet públic i notori que la federació del Maresme del Partit dels Socialistes de Catalunya viurà un procés de primàries on hi concorreran dos candidats, en Xesco Gomar i l'Alícia Romero, ambdós de Mataró. Mai abans s'havia triat el lideratge comarcal del PSC a través de primàries, el que suposa tota una novetat i també (crec) una oportunitat per tal de dinamitzar al conjunt de la militància, donant-nos veu i l'opció d'escoltar directament l'opinió de cadascú en relació al projecte que volem per al nostre partit i per a la nostra comarca.

Jo tinc la sort de conéixer molt i des de fa molts anys a les dues persones que han donat un pas endavant en aquest procés i des d'un principi he manifestat que dono suport a l'Alícia Romero. Intentaré explicar les meves raons.

Confio en la seva experiència. L'Alícia és una persona que ha tingut diverses responsabilitats institucionals. Va ser regidora a l'Ajuntament de Mataró i ara és Diputada al Parlament de Catalunya. Dic això perquè, en política, el valor real dels càrrecs és el que cadascú és capaç de desenvolupar o, dit d'una altra manera, no tothom és capaç de fer que les responsabilitats seveixin per alguna cosa (útil). L'Alícia sí. Recordo el gran impuls que va donar a projectes com el Tecnocampus durant la seva etapa de regidora de promoció econòmica. Recordo els programes d'oci nocturn alternatiu quan va ser regidora de joventut (d'això fa una pila d'anys!). Tinc en compte les nombroses iniciatives en relació al Maresme que ha portat al Parlament (una de les últimes, la recuperació de la connexió en tren amb l'aeroport, que vam perdre fa uns anys). En definitiva, valoro moltíssim la seva capacitat de treball. No només la capacitat de treballar, sinó també de ser resolutiva.

Crec que dels dos candidats, és la que coneix millor (amb diferència) el Maresme, que és una comarca amb realitats força diverses. Coneix les problemàtiques del territori i dels seus municipis, és coneixedora de la situació social i política a cada poble i ciutat, i coneix a la gent del PSC amb la que comptem a cada part de la comarca. Per liderar el PSC del Maresme, cal conéixer bé les seves singularitats, que no són pas menors.

La seva capacitat de lideratge està demostrada i, en aquest sentit, em sembla la candidata amb més habilitats i més currículum. Ha tingut i té responsabilitats orgàniques al partit, però en l'àmbit institucional, per exemple, va ser Presidenta del Tecnocampus Mataró-Maresme. I també s'ha dedicat a la gestió pública, a través de la gerència d'un ajuntament. I també ha treballat en l'àmbit de la promoció econòmica, al sector privat, o puntualment ha donat algunes classes al món de l'universitat. Tot plegat, demostra que és una persona molt capaç i que sota el meu punt de vista aporta valor a la política.

És molt intel·ligent. Ser intel·ligent vol dir que, encara que et converteixes en regidora de l'Ajuntament de Mataró amb 22 anys, no deixes d'estudiar i de formar-te. Vol dir que fas un màster mentre tens responsabilitats institucionals. Vol dir que entens que la dedicació a la política és quelcom temporal i que no has de perdre de vista la formació i l'experiència professional que atesores, perquè en definitiva, al món de la política s'hi està de pas.

La política té un sentit principal, que desgraciadament a vegades es perd de vista: ser útil i transformadora en bé de la millora de la qualitat de vida dels ciutadans i ciutadanes. Aquest plantejament, que jo comparteixo plenament, és el mateix que em consta que defensa l'Alícia. Sóc conscient de que dir això pot semblar un argument tou, lleuger i potser poc consistent, però crec que justament és tot el contrari: és un argument fort, de pes i amb molta consistència. També per aquesta raó, precisament, em sembla bé que hagi decidit fer aquest pas sent Diputada al Parlament de Catalunya i membre de l'executiva nacional del partit. Per ser una força transformadora és fonamental la coordinació dels diferents nivells de l'administració i de la política, i en aquest aspecte l'Alícia pot donar molt més de sí, per les seves responsabilitats i per la seva capacitat de treball en equip. És la que més i millor m'ho ha demostrat dels dos candidats.

Aquestes primàries giren al voltant d'una elecció. Hem de debatre sobre la tria d'una persona per liderar el PSC Maresme. Per tant, debatem sobre noms, però sota el meu punt de vista, el debat s'ha de fer en base a arguments, de contingut i de proposta. En aquest terreny, em sembla que l'Alícia també és la millor opció perquè la seva campanya s'està basant precisament en això: en explicar què vol fer com a Primera Secretaria del PSC Maresme (al final, companys i companyes, es tracta d'això).   

Aquesta és una pinzellada sobre els meus motius per donar-li suport. En podria explicar d'altres perqué, sense desmerèixer opinions, crec que és la millor opció en aquest procés. I vaig acabant: per mi, el fet de que dos candidats es presentin a aquestes primàries i que un dels dos sigui precisament l'Alícia, és justament una prova de que els socialistes del Maresme no volem viure cofois en el record de la nostra història, sinó que sobretot tenim la voluntat de seguir escrivint-la amb orgull. L'orgull de ser socialista.