martes, abril 15, 2014

En Bote

En David Bote és el candidat del PSC a l'alcaldia de Mataró. Doctor en física (costa trobar Doctors que es dediquin a fer política, especialment en l'àmbit local), amant de la filosofia i dedicat a la docència. Els meus primers contactes amb ell vénen de fa molts anys, quan tots dos estudiàvem el Batxillerat a l'Institut Miquel Biada. Anàvem a cursos diferents (és un any més gran que jo), però en David era un estudiant destacat (brillant) i se'l coneixia més enllà del seu grup classe. Malgrat que el nostre contacte a l'institut va ser molt fugaç, d'aquella època ja li recordo la seva admiració per la filosofia, la vocació científica i la determinació per voler fer bé qualsevol cosa.

Després va arribar la militància. Quan em vaig afiliar al PSC i la JSC, ell ja hi era. Ens hi vam apuntar amb mesos de diferència i aleshores sí, el vaig poder conèixer en profunditat. Amb els anys vaig poder contrastar l'idealisme que desprèn. He compartit moltes hores de conversa amb en David, que és una persona que sempre busca i troba espais pel diàleg sincer, practicant de l'escolta activa. Fins i tot durant l'època en que la recerca científica el van portar molt lluny de Mataró, quan residia a Salamanca o a Montreal, dialogàvem de tant en tant. De totes aquestes hores, n'he pogut extreure algunes conclusions: és un home molt interessat (i a la vegada preocupat) en les coses que succeeixen en el seu entorn, és profundament d'esquerres, és molt treballador i sobretot, és molt bona persona. Naturalment, també té punts febles, com tothom. Però en el seu cas, crec que els defectes d'en David justament són conseqüència de les seves virtuts. M'explico.

D'ell es diu que és poc conegut, que desconeix el funcionament de l'Administració (fins ara s'ha dedicat a la ciència, a la innovació i fer de docent) o que és massa "sensible, honest i idealista", tal com ell mateix apuntava en referència al que li diu la gent (ho explica a l'entrevista que li han fet a el Tot Mataró). Bàsicament, se li critica que és nou i que és bona persona, elements ambdós que justament posen de manifest el que jo deia: els seus defectes són conseqüència de les seves virtuts.

Del fet que sigui nou, poca cosa es pot dir. Qualsevol candidat s'ha de donar a conèixer i el cas d'en David no és cap excepció. Però també és cert que ser nou li ha de permetre establir nous lligams de confiança amb molts col·lectius de la ciutat. Els socialistes hem patit desgast i pèrdua de credibilitat, també a Mataró, a causa, entre altres motius, dels errors que es van poder cometre al llarg dels molts anys de governs d'esquerres (el balanç dels quals és àmpliament positiu, només cal passejar-se per la ciutat, encara que alguns ho vulguin amagar). Que ningú em malinterpreti, la renovació per si mateixa no és cap remei màgic contra la desconfiança, i en aquest sentit cal oferir molt més: coherència, capacitat, diàleg, coneixement... però sí que representa una oportunitat sincera per reconnectar i obrir-se a la ciutadania, sense etiquetes prèvies.

Pel que fa al fet de que sigui bona persona, tampoc puc dir gaire cosa. Avui en dia els polítics pateixen un descrèdit de proporcions gegantines i a les persones que es dediquen a fer política se'ls hi atribueixen tota mena de qualificatius negatius. Per desgràcia, la mala praxis d'alguns ha acabat esquitxant a molts i, en conseqüència, una gran part de ciutadans tenen la percepció de que el camp de joc polític no és un terreny propici per a trobar-hi gent bona, en tota la dimensió del terme. Davant d'això, tan sols puc dir que en David és pura honestedat i vocació al servei del col·lectiu. Però sobretot, és un home que destaca per la seva gran sensibilitat i en conseqüència, per la passió que posa en cada acció, cada iniciativa i cada projecte on s'implica.

En definitiva, en David ha triat un camí que a bon segur no serà fàcil i se li ha de reconèixer la valentia. Ja tindrà temps de polir els seus defectes i posar en valor les seves virtuts. Ja tindrà temps per aprendre bé els codis que regeixen el funcionament de la política local. I ja tindrà temps, si cal, per ampliar-los i millorar-los. Però davant d'un món polític local massa atrapat i fragmentat entre populismes, demagògies i tecnocràcies, crec que en David ho podrà fer bé, prioritzant aquells elements que estan a l'ADN dels socialistes i pot contribuïr a que els ciutadans ens sentim ben representats, posant la seva enorme capacitat personal al servei de Mataró. Val la pena coneixe'l. Li desitjo sort i a més, per suposat, li donaré un cop de mà.

Imatge: Tot Mataró