lunes, noviembre 19, 2007

10 anys de Pompeu Fabra

Durant aquests dies es celebren tota una sèrie d'activitats i actes per commemorar els 10 anys que porta la biblioteca pública Pompeu Fabra en funcionament. 10 anys que m'han passat volant i en els que he passat moltes hores de la meva adolescència entre els murs i els vidres de la biblioteca, estudiant, llegint i fullejant llibres.
En aquest temps, el singular edifici se'ns ha fet familiar a la seva ubicació de la Plaça Occitània, un element més del paisatge mataroní, amb els seus angles rectes i les seves plaques solars que li confereixen aquell aspecte tant característic. Guardo molts records (i molt bons) de les meves estones d'afamat estudiant que, amb puntualitat religiosa, hi anava i tornava cada dia. He tingut èpoques en les que he estat alló que se'n diu una "rata de biblioteca", resseguint els prestatges en busca d'algun llibre en particular o algun autor concret.
Per totes les hores que m'hi he passat allà, la valoració que faig d'aquests deu anys és possitiva. La biblioteca fa un servei molt necessari i fonamental en la nostra ciutat i són molts els mataronins que alguna vegada han fet servir la biblioteca, ja sigui simplement com a tal o com a sala d'estudi.
Però això tampoc no ens ha d'amagar que hi ha aspectes del servei de biblioteca que cal millorar. L'horari segurament seria el primer, sobretot en l'anomenada època d'exàmens dels estudiants universitaris, que tenint en compte els calendaris de les diverses universitats, al primer quadrimestre comença al desembre i dura fins al febrer, i al segon quadrimestre va de maig fins a mitjans de juliol. En aquests mesos els horaris i els espais es queden curts.
Un altre element a millorar és el propi catàleg de la biblioteca, que es queda curt sobretot en qüestions científiques (i d'això en podem donar fe els que vam estudiar alguna carrera científica o alguna enginyeria). Més enllà dels llibres "clàssics" de física i matemàtiques, es troben a faltar molts dels llibres de referència que molts estudiants precissen en algunes matèries fonamentals de les seves carreres. I no em sembla adequat que l'espai dedicat a segons quines àrees de la ciència sigui tan limitat. Si no volem que alguns estudiants hagin de marxar a estudiar a les biblioteques de les respectives universitats cal augmentar el fons de llibres en aquest sentit, a més d'incrementar els horaris i els espais d'estudi, com s'ha dit abans.
I naturalment, una millora del servei de biblioteca a la nostra ciutat ha de passar per la creació de la segona biblioteca, que ha de contribuïr a impulsar i estendre el servei a una major part de la ciutat per fomentar una veritable biblioteca "de proximitat", cosa que ara per ara no es produeix, doncs són molts els mataronins als que encara la biblioteca els hi queda massa lluny de casa. Sortosament, ja s'està treballant en aquesta segona biblioteca per fer-la realitat a l'edifici de l'Escorxador.
En qualsevol cas, l'aniversari de la biblioteca és una bona notícia, que espero que d'aquí a 10 anys tornem a celebrar amb un servei més consolidat, encara millor, i sobretot, espero que també poguem celebrar l'aniversari de més d'una biblioteca pública a la ciutat.
Imatge de capgros.com

1 Comments:

Blogger Xesco Gomar said...

he colgado un poema en mi blogg, espero tu opinión

4:55 p. m., noviembre 21, 2007  

Publicar un comentario

<< Home