viernes, diciembre 07, 2007

Educació, cosa de tots

L'altre dia em trobava en un acte que es va fer amb motiu del Dia Internacional contra la Violència de Gènere i, entre reflexions i dades que anava oferint la ponent, de sobte ens vam trobar parlant d'educació. Educació en molts aspectes, des de coneixements específics fins a valors, passant per l'educació passiva, aquella que es rep a través de mitjans com la publicitat o la televisió. El tema encara va donar per seguir parlant un cop ja havíem sortit de l'acte.
L'educació és la principal qüestió en la que cal buscar el perquè d'un bon grapat de fenòmens en la societat d'avui. La violència de gènere o el masclisme deuen ser alguns d'ells, però també l'incivisme, el baix índex de lectura dels escolars o fins i tot algunes imprudències al volant que acaben causant alguna mort a les carreteres. En l'educació hi ha la clau de molts dels problemes que ens envolten i resulta preocupant veure com, any rera any, les notícies ens alerten de la qualitat deficient del sistema educatiu que tenim i de la manca d'encert dels governs per redreçar aquesta situació.
Certament és curiòs veure com precissament ara que segurament deu ser el moment històric en que més recursos es destinen a la millora i consolidació del sistema educatiu, assistim a un empitjorament constant de l'educació dels infants i els adolescents. Ara, que és quan més invertim en educació, pitjors índexs educatius tenen els alumnes. Tindrà a veure això amb que la qualitat de l'educació no depèn només de l'inversió pública que s'hi realitzi? Perque els governs poden crear més escoles i dotar-les de més aules, de més professors, de més equips informàtics, de millors instal·lacions esportives, poden promoure activitats culturals, solidàries... però definitivament, ells sols no poden educar als nostres fills (jo encara no en tinc, però bueno, ja m'entenen) .
Els governs poden i han de donar els recursos, però fer-los servir correctament és responsabilitat de tothom. Un exemple: de què serveix que als nens se'ls hi digui a l'escola que han de llegir si quan arriben a casa se'n van directament a veure la televisió i a xatejar per internet i mai agafen un llibre? Doncs això, que millorar l'educació és cosa de tots.
Imatge: El Cafè de Mar (capgros.com), on s'ubicaran els nous Serveis Territorials d'Educació