viernes, agosto 29, 2008

Obama & Biden

La feinada d'aquests dies no em deixa gaire temps per dedicar al blog. Amb tot, voldria aprofitar un parell de minuts per fer quatre comentaris sobre el procés electoral als Estats Units, i especialment sobre la designació de Joseph Biden com a candidat a la vicepresidència i company de fòrmula de Barack Obama.
Crec que, electoralment parlant, l'elecció de Biden és un error. Perquè el veterà senador per Delaware no aporta bàsicament res a la campanya d'Obama. No aporta un estat, perquè Delaware ja és un territori bàsicament demòcrata. Tampoc aporta experiència internacional, tot i que ens han venut que triant a Biden, Obama reforça aquest aspecte donat que Biden presideix el Comitè d'Afers Exteriors del Senat, però la veritat és que la veritable política exterior no es fa al Senat, sino al Departament d'Estat, al de Defensa, al del Tresor i per suposat a la Casablanca.
Per altra part, Biden és un senador. I un senador aporta molta menys competitivitat a una candidatura que un governador, perquè els governadors tenen experiència executiva, perquè estan acostumats a barallar-se amb els legislatius dels seus estats, perquè cada quatre anys s'han d'enfrontar a eleccions i perquè en molts casos, tenen el nombre de mandats limitats. Just al contrari que els acomodats senadors dels Estats Units. Una dada, des de 1960 els americans no han triat a cap senador per a la Casablanca. I ara, els demòcrates presenten una candidatura formada per dos senadors. A més d'això, cal dir que Biden va votar a favor de la Guerra d'Iraq, cosa que pot perjudicar a Obama entre les seves bases i entre els joves.
I finalment, Biden és dolent fent campanya, com ho demostra l'1% de vots que va obtenir als caucus d'Iowa i que ha intentat tres vegades ser candidat a la presidència, sense gaire èxit. I la seva imatge tampoc funciona a les zones rurals i industrials com Indiana, Ohio o Michigan, que segurament acabin sent fonamentals de cara a les eleccions del 4 de novembre.
Per mi, l'elecció més encertada era el governador de Virginia, Tim Kaine. I més després de conèixer que McCain ha triat com a companya de fòrmula a la jove governadora d'Alaska, Sarah Palin.
Tan de bó m'equivoqui, però crec que Obama ha comès un error. I espero que no ho haguem de lamentar al novembre. Ja veurem...

4 Comments:

Anonymous Anónimo said...

Eres un crack y te sigo a diario, lo juro... soy de por el sur y no entiendo ni 'papa' de catalán... Pero bueno, es tu blog!! y de vez en cuando te puedo perdonar alguna. Por cierto, las poesias son la rehostia. animo campeon!

11:00 a. m., agosto 30, 2008  
Blogger Javi said...

Anónimo,
qué puede decirse después de un comentario cómo el tuyo... tan sólo que es una agradable sorpesa, que uno hace lo que puede y que muchas gracias por tus palabras.

Un saludo y un abrazo.

7:22 p. m., agosto 30, 2008  
Anonymous Anónimo said...

si tant dolent és escollir candidats senadors com és que els dos candidats a presidents són senadors?

12:49 a. m., septiembre 09, 2008  
Blogger Javi said...

Anònim,
no és precisament dolent que els candidats a president dels dos grans partits siguin senadors.

El que jo penso que sí que és dolent es que tant el candidat a president com el candidat a vice-president d'un mateix partit siguin senadors, tal com succeeix en el cas del partit demòcrata. Un governador hauria aportat més competitivitat a la candidatura. Per això, entre altres coses, l'elecció de Biden em sembla desafortunada.

10:25 a. m., septiembre 11, 2008  

Publicar un comentario

<< Home