miércoles, septiembre 10, 2008

Esquerra, dreta i creixement

De molt interessant podríem qualificar la reflexió del Premi Nobel Joseph Stiglitz sobre les diferències entre els models de creixement econòmic de l'esquerra i de la dreta. La he trobada per recomanació d'en Miquel Iceta al seu diari, que ja torna a estar en marxa després de les vacances d'estiu. Per si algú està interessat, aquí podeu llegir la versió sencera. Per la resta, us deixo quatre pinzellades.
En primer lloc, el creixement econòmic no consisteix simplement en un increment del PIB. El creixement basat en la degradació del medi ambient o en l'explotació de recursos naturals escassos, sense que es reinverteixin els beneficis, no és sostenible.
En segon lloc, el creixement ha de ser inclusiu i això vol dir que ha de beneficiar almenys a una majoria dels ciutadans. Com a exemple contrari ens queda el creixement dels Estats Units dels últims anys, que no ha sigut ni inclusiu ni sostenible, i la majoria dels ciutadans americans es troben pitjor ara que fa set anys. I això també em fa pensar en els anys de govern del Partit Popular a Espanya.
Un govern no ha de triar entre el creixement i la desigualtat. Es pot potenciar el creixement potenciant l'integració i la major riquesa d'un país és la seva població. Cal crear oportunitats per a que tothom pugui assolir el seu veritable potencial. I la clau per fer això és l'educació.
La incapacitat per fomentar la solidaritat social pot tenir costos importants, com els que es deriven de la protecció de la seguretat i de l'empresonament dels criminals. I Stiglitz ens dona una dada significativa: el cost d'un any a la presó pot ser més elevat que el d'un any a Harvard.
L'article diu moltes més coses que em resulten interessants, i acaba amb un plantejament molt clar, que reprodueixo textualment: "Organitzar una festa és fàcil. En un primer moment, tothom pot sentir-se agust. Fomentar el creixement sostenible resulta molt més complicat. Avui dia, l'esquerra té un programa coherent, que ofereix no només un major creixement, sino també justícia social. Per a l'electorat, la decisió hauria de ser ben senzilla."
Imatge, Joseph Stiglitz, de http://www.bloomberg.com/