jueves, junio 11, 2009

Des d'Europa

En plena digestió dels resultats de les eleccions europees i de les previsibles conseqüències que aquests tindran en els pròxims anys, m'agradaria fer unes breus pinzellades que durant els darrers dies em van voltant pel cap sobre l'actualitat política.

- Per motius diversos, les eleccions a Europa i a Espanya les ha guanyat la dreta. També per motius diversos, a Catalunya les ha guanyat el PSC. La gestió post-electoral dels resultats que, en general, estan fent tots els partits és nefasta per la pròpia imatge de la política i genera desafecció entre els ciutadans. Tots hem de fer autocrítica, també els que han guanyat aquestes eleccions. Per cert, felicitats als guanyadors, d'allà on siguin.

- Els resultats no són extrapolables a cap altre tipus d'eleccions però crec que molt puntualment, en clau municipal, poden donar alguna pista sobre problemàtiques territorials que tenen els governs locals. I a falta de dos anys per les properes eleccions municipals, hi ha temps per detectar aquests problemes i solucionar-los.

- L'abstenció ha sigut altíssima per una raó: la ciutadania està farta dels polítics. Ara bé, si en part els ciutadans estan farts, és també per culpa dels actuals mitjans de comunicació.

- El Parlament Europeu que ha sortit d'aquestes eleccions és un Parlament molt clarament de dretes. La crisi internacional ha pesat molt en els resultats i ara mateix, ni la dreta ni l'esquerra tenen una resposta clara a la situació actual, i això és un problema que afecta més als votants de partits d'esquerra i als progressistes que no pas als conservadors i de dretes.

- Aquesta crisi econòmica l'han provocat les dretes i els liberals, però aquestes mateixes dretes i aquests mateixos liberals estan gestionant la crisi amb receptes socialdemòcrates. Això és quelcom que l'esquerra europea no ha sapigut explicar en aquestes eleccions. Cal replantejar alguns aspectes dels discursos d'esquerres: hem de buscar els debats de fons, ideològics i de valors. Hem de fer més política.

- Crec que si fa uns mesos, els ciutadans d'Espanya haguessin pogut votar en les eleccions nord-americanes, la participació hauria sigut més alta que en aquestes eleccions. Hem d'avançar decididament en la construcció europea: volem els Estats Units d'Europa.

Imatge de "El tercer hombre"

2 Comments:

Anonymous Anónimo said...

Anàlisi realista i entenible per a tothom.
Bona reflexió, Javi.

5:35 a. m., junio 12, 2009  
Anonymous Anónimo said...

"...- Aquesta crisi econòmica l'han provocat les dretes i els liberals, però aquestes mateixes dretes i aquests mateixos liberals estan gestionant la crisi amb receptes socialdemòcrates. Això és quelcom que l'esquerra europea no ha sapigut explicar en aquestes eleccions. Cal replantejar alguns aspectes dels discursos d'esquerres: hem de buscar els debats de fons, ideològics i de valors. Hem de fer més política..."

La derecha saca ideas socialdemócratas... el Gobierno se saca de la chistera el aumento del impuesto a tabacos y combustibles, un impuesto de tipo indirecto (con lo que pagaré lo mismo que Florentino Pérez, o Laporta, o Cristiano Ronaldo!) con un sueldo inferior. Quizás, visto lo visto en el día de ayer, deberías replantear el punto, que sea la derecha la que saque a la palestra estas ideas, y no nuestro querido Presidente "socialdemócrata".

1:26 a. m., junio 13, 2009  

Publicar un comentario

<< Home