martes, noviembre 24, 2009

Contra l’atur juvenil

El passat divendres, la Joventut Socialista de Mataró va organitzar un acte informatiu obert a tots els ciutadans, per donar a conèixer el nou Acord de mesures per l’ocupació juvenil a Catalunya.

Aquest acte va tenir lloc a la Nau Gaudí, precisament l’emplaçament d’un telecentre i un espai d’orientació professional destinat als joves de Mataró. La conferència va comptar amb la participació d’en Joan Josep Berbel, que és el Director del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), Chakir el Homrani, Portaveu Nacional d’Avalot (Joves de la UGT), tots dos en representació d’algunes de les parts directament implicades en l’esmentat acord; i també d’Alberto Lacasta, Secretari Sociolaboral de l’executiva nacional de la JSC.

Els ponents varen destacar algunes de les millores que aquest acord representarà pels joves de Catalunya com: la millora de les condicions laborals i l’accés a la informació dels seus drets laborals, el foment de l’emprenedoria entre els joves, on Berbel assegura que “hi haurà noves xarxes d’orientació i d’emprenedoria per la creació d’empreses a escoles, instituts, universitats i als ajuntaments”, així com també la formació, orientació i inserció, ja que es promourà l’accés dels joves a la formació professional i es crearan noves línies d’actuació per evitar que els joves amb risc d’exclusió social no finalitzin amb èxit els seus estudis. En aquest Acord també és té en compte la conciliació de la vida laboral, acadèmica i personal, tant important per tots aquells joves que volen emancipar-se.

Finalment, el Director del Servei d’Ocupació va concloure esmentant que “l’objectiu principal és sortir de la crisi amb una societat molt més plural, més igualitària i molt més qualificada i que per això és necessita més que mai la formació i especialització dels joves, que precisament intentarem garantir a través d’aquest Acord de Mesures d’Ocupació Juvenil”.

L’acord, que va ser aprovat el dia 16 de setembre, està dotat amb més de 200 milions d’euros de pressupost, i substitueix a l’anterior acord de mesures, que s’havia aprovat l’any 2001 amb CiU al Govern de la Generalitat i que tan sols destinava 200.000 euros per impulsar la creació d’ocupació per als joves de Catalunya.

L’acte va comptar amb una seixantena d’assistents, i m'agradaria destacar que precisament va ser un dels primers actes que s’han organitzat a tota Catalunya per parlar del nou acord, ja que aquest encara s'està presentant de forma oficial en societat (avui mateix s'ha fet la presentació a l'àrea metropolitana, en un acte a la Cambra de Comerç de Sabadell, al que també hi he pogut assistir).