Es posa en marxa el Pla Jove x Mataró
Benvinguts de nou. Després de molts dies de silenci en aquest bloc, avui per fi m'he animat per tornar a escriure i actualitzar-lo.
Han passat moltes coses destacables en tot aquest temps de silenci blocaire. Però avui sobretot m'agradaria fer cinc cèntims de la posada en marxa del nou "Pla Jove x Mataró", una eina que serveix de punt de partida per treballar les polítiques de joventut dels propers anys a Mataró. Evidentment, el temps i el procés d'execució del Pla ens acabarà dient fins a quin punt aquest document serà positiu o no per la realitat juvenil de la meva ciutat, però soc dels que pensa que estem davant d'una bona oportunitat en aquest sentit.
Ahir a la tarda, al Ple Municipal de l'Ajuntament de Mataró es va debatre el Pla Jove. Vaig decidir assistir ja que el tema m'interessa i molt. Sobre el desenvolupament del debat no parlaré gaire, ja que crec que el temps acabarà situant a cadascú al seu lloc (i això ho dic sobretot per les vergonyoses intervencions que va fer el Sr. Francesc Masriera, regidor del Grup Municipal de CiU), però sí que voldria destacar l'intervenció que va fer el membre del Consell Municipal de Joventut, en Javi Rodríguez, i a la que van decidir donar suport diverses entitats juvenils (també la JSC), totes elles membres del propi Consell. Va ser una intervenció proposada i consensuada des d'aquest òrgan, i això trobo que és molt positiu. Penso que les seves paraules van contribuïr a posar el seny que a vegades es troba a faltar en aquesta mena de debats.
A continuació, transcric de manera íntegra la seva intervenció:
Alcalde, Regidors i regidores, senyors i senyores,
abans de començar voldria deixar clar que no faré aquesta intervenció únicament en nom de la meva entitat, Associació Club de Rol "Banshee Errante", sinó que també ho faré en nom de tot un seguit d’altres entitats, associacions i organitzacions que s’han volgut sumar i mostrar públicament el seu suport al sentit que expressaré a través d’aquest escrit. Totes aquestes entitats, al igual que la meva, participen del Consell Municipal de Joventut, que concretament són les següents:
abans de començar voldria deixar clar que no faré aquesta intervenció únicament en nom de la meva entitat, Associació Club de Rol "Banshee Errante", sinó que també ho faré en nom de tot un seguit d’altres entitats, associacions i organitzacions que s’han volgut sumar i mostrar públicament el seu suport al sentit que expressaré a través d’aquest escrit. Totes aquestes entitats, al igual que la meva, participen del Consell Municipal de Joventut, que concretament són les següents:
- Joventut Socialista de Catalunya (Grup Municipal del PSC)
- Joves d'Esquerra Verda - Joves d'EUiA (Grup Municipal d'ICV-EUiA)
- Joventuts d'Esquerra Republicana de Catalunya (Grup Municipal d'ERC)
- Casa Cultural Sabor Andaluz
- Ass. Veïns Pla d'en Boet - Vocalia Jove
- Clack Produccions Culturals
- Ass. Veïns Vista Alegre - GE Els Pirates
- Agrupament Escolta Arrels
- Círculo Flamenco Andaluz
- Agrupament Escolta La Soca
- Ass. Enlleura't
- Creu Roja
- Associació Club de Rol Banshee Errante
Aquest escrit vol deixar constància del fet que avui succeirà en aquest Ple Municipal, en referència a la posada en marxa d’un nou "Pla Jove x Mataró". Considerem que el fet en sí mateix resulta suficientment significatiu i important com per que els diferents agents implicats en la realitat juvenil de la nostra ciutat ens pronunciem al respecte, ja que d’aquest document es desprenen les línies que definiran quines seran les polítiques de joventut que es desenvoluparan a Mataró durant els pròxims quatre anys.
Diuen que ser jove no és ni ha estat mai fàcil, però als que avui ens correspon afrontar aquesta etapa de la vida ens toca fer-ho en un moment de clares dificultats, amb unes xifres que parlen per si soles. La situació econòmica de crisi que estem patint no ens ajuda gens. Només cal fer una ullada, per exemple, a la mitjana d’edat a la que marxem de casa, ja que cada vegada ens emancipem més tard; o a la terrorífica taxa d’atur juvenil a Catalunya, que és del voltant del 40 % en els joves d’entre 16 i 25 anys.
Als joves d’avui, ens toca afrontar aquesta realitat en una societat que ha canviat substancialment respecte a la que van conèixer els nostres pares, quan eren ells els joves. El món d’avui s’ha tornat més complex, més global i més divers, però al mateix temps aquest món també permet aprofitar noves oportunitats als que sàpiguen buscar, trobar i obrir nous camins i horitzons.
Davant d’aquesta situació celebrem la redacció i posada en marxa del nou "Pla Jove x Mataró", un pla jove que ha de ajudar a crear una ciutat on els joves puguin estar presents allà on els joves necessiten estar.
Agraïm que durant la redacció d’aquest Pla, l’Ajuntament hagi obert espais de diàleg i de participació per recollir i incorporar propostes per part dels joves i de les entitats de la ciutat. No entendríem que no hagués sigut així, ja que les polítiques de joventut, com succeeix amb qualsevol de les polítiques públiques que afecten i en les que intervenen col·lectius concrets i específics, han de comptar amb l’opinió dels integrants del propi col·lectiu.
Els joves hem de ser els veritables protagonistes de les polítiques de joventut, i no només protagonistes si no també creadors, com de fet ens sentim amb aquest Pla jove x Mataró i en un futur considerem que cal treballar perquè la participació avanci cap a una participació real i amb conseqüències concretes i deixar de ser només un tràmit consultiu.
Entenem que el Pla Jove ha de ser un punt de partida per millorar les condicions de la realitat juvenil. Però s’ha d’estar alerta ja que aquesta realitat és canviant i evolucionarà durant els anys de vigència del Pla. Per aquest motiu, creiem que serà fonamental que es realitzi una bona feina de seguiment i de revisió del Pla.
El Pla Jove és una eina que si volem que sigui realment útil, ha d’estar permanentment actualitzada i adaptada a la nostra realitat. Per tant, durant els propers anys haurem de continuar parlant i discutint sobre les qüestions que afecten a la joventut mataronina, ja que si no és així, probablement haurem fracassat. I diem això perquè esperem que des de l’Ajuntament es compti amb nosaltres per dur a terme aquests processos de revisió i avaluació. Creiem que el Consell Municipal de Joventut ha de ser el principal espai on es realitzin els debats i els intercanvis d’impressió entre l’Ajuntament i els representants de la societat en matèria de joventut.
Segurament, aquests dos aspectes, el de la participació de les entitats en la redacció i en l’avaluació del Pla, farà que aquest sigui un document més ajustat a la realitat i en definitiva, més proper i més útil pels i les joves de Mataró. Aquest punt ens sembla especialment important, però no ens voldríem quedar només aquí.
Ara per ara, aquest pla té un petit inconvenient, i és que sabem i som conscients de que no el coneix el 100% dels joves de Mataró. I per tal d’afrontar aquest inconvenient demanem a l’Ajuntament que també ens tingui en compte a l’hora de definir i aplicar l’estratègia comunicativa del Pla Jove i de les propostes que aquest inclou, ja que creiem que per la seva importància, aquest és un Pla que cal explicar i fer arribar als joves mataronins. Per això des del Consell Municipal de Joventut estem treballant en totes les qüestions que afecten a la difusió del Pla jove x Mataró. Precisament perquè volem que aquests joves que no han pogut intervenir durant la redacció del document tinguin la oportunitat de participar en el seu seguiment i millora.
Des de les entitats abans esmentades, totes participants al Consell Municipal de Joventut, creiem en el teixit associatiu com a força transformadora de la societat, però també hem de ser conscients de la desvinculació partidista que moltes entitats voldríem mantenir i deixar clar que creiem en aquest pla jove com a eina de treball que necessita un compromís transversal i polític real. Però sabem que tenir una bona eina no és suficient: cal aprofitar-la. I esperem que durant els pròxims quatre anys entre tots plegats siguem capaços de desenvolupar-la al màxim. El Pla és un punt de partida.
Per això, també demanem al conjunt de l’Ajuntament que acompanyin aquest Pla amb la suficient voluntat política any rera any, per tal de dotar-lo dels suficients recursos i que això quedi reflectit en els corresponents programes d’actuació municipal. Donem suport a aquest Pla Jove perquè cal pressionar políticament (independentment del partit polític que toqui) perquè d'una vegada el departament de Joventut tingui el reconeixement que mereix en quant a polítiques i això recau en la repartició de pressupostos per desenvolupar totes les accions que aquest pla inclogui, per fer-ho però, cal creure's aquest projecte i que no quedi en un pas burocràtic que cada ajuntament ha d'assumir tard o d'hora.
És per això els demanem implicació en les problemàtiques que afecten als joves de la ciutat, ja que aquestes són moltes, complexes i extremadament diverses. Pensem que necessiten solucions, així que si no ens posem mans a la feina i deixem passar el temps, quan ens adonem, els joves d’avui haurem deixat de ser-ho, ens diran que els joves no som crítics i que no tenim veu en la societat; doncs bé, encara som a temps que es plantegin que la joventut d’avui és el futur del demà i que ja és hora que tots tinguem les mateixes oportunitats.
Moltes gràcies a tots i a totes.
0 Comments:
Publicar un comentario
<< Home