jueves, octubre 13, 2005

Anonimat

Quan es tracta de difondre informació, no hi ha cap medi com Internet per a jugar amb la confidencialitat. És per aquest motiu que molta gent aprofita la xarxa per llençar opinions i comentaris que, en molts casos no tenen una base sólida ni una mínima fiabilitat. En són un bon exemple els comentaris que la gent fa a les notícies del capgròs. Ara bé, estic segur que en una mateixa notícia molts d'aquests comentaris estan fets per les mateixes persones, que únicament es limiten a "canviar-se el nom" i anar llençant opinions. I gràcies a aquesta confidencialitat a vegades s'arriben a dir auténtiques barbaritats. Posaré un exemple.

Recentment hem conegut la notícia de que el president del Gremi d'Hosteleria a dimitit. Capgròs se'n feia ressó fa alguns dies. L'assumpte en questió semblava estar relacionat amb les desavinences entre el president i la junta de l'entitat. No faré una valoració sobre la notícia. Però quan un es posa a mirar els comentaris que s'han anat afegint a la notícia es troba una mica de tot. Atacs al regidor Josep Lluís Martí de CIU, explicacions del propi regidor, contraatacs de vés a saber qui. I aquí arribem al súmmum, quan una tal "Una de més farta que ningú" diu en un comentari que l'Ajuntament de Mataró va posar diners per finançar la "Zona Roja 2005". Increible.

A aquesta persona que s'atreveix a dir això sense cap fonament només li diré que es vergonyòs que faci servir aquesta actitud, ja que la Zona Roja (magnífic espectacle que va servir per a poder construir una escola al Sàhara) va ser organitzada per la Comissió Executiva Nacional de la JSC. Era un acte a nivell de tot Catalunya organitzat per la JSC, no per l'Ajuntament. Si algú no ho té clar, és el seu problema, però que no vulgui veure ombres on només hi ha llum.



Casos com aquests es donen molt sovint a Internet. Atacs a travès de l'anonimat, sense fonament. O suposats rumors i notícies confidencials. Tot aquest tema està molt de moda, sobretot des de que han aparegut els blogs confidencials, que s'encarreguen de destripar els misteris de la política. D'aquests últims en tenim un bon parell d'exemples. Un és el Maresme Confidencial, que va aparèixer fa cosa d'un parell de mesos (molt seguit pels polítics de la comarca) i l'altre es el Tumbuctú, a nivell nacional i que sembla bastant ensanyat en fer mal al govern de la Generalitat, especialment al PSC.

Tot plegat té la seva gràcia i es indubtable que la nostra pròpia curiositat ens empeny a llegir aquests confidencials. Però crec que cal preguntar-se fins a quin punt podem fiar-nos de tot el que trobem escrit a Internet. Sobretot si ningú ho firma. Això comença a assemblar-se a allò de: "Me han dicho que... He escuchado... Se dice que...".

Rumors, rumors, rumors. Qualsevol pot escriure i qualsevol pot inventar-se qualsevol cosa. Moltes vegades més amb la intenció de fer mal políticament que no pas d'informar. Cal tenir criteri i anar amb compte. Coses d'Internet.

4 Comments:

Anonymous Anónimo said...

Em sembla que no has entés res.
Si llegeixes bé el meu comentari veuràs que respon a un altre anterior(just el texte entre cometes). Al contrari del que has entés qüestiono el que diu i l'acuso d'atacar a la JSC per disimular la notícia del regidor Martí.
Tonar-ho a llegir si us plau.

9:47 p. m., octubre 13, 2005  
Blogger Javi said...

Tens tota la raó. L'error al qual feies referència ja ha estat subsanat en el post. Gràcies.

10:46 p. m., octubre 13, 2005  
Anonymous Anónimo said...

Primer: què és això de dir que un diari electrònic determinat (Tumbuctú) semblabastant "ensenyat a fer mal al Govern de la Generlitat"? Això és victimisme, i jo creia que els socialistes el denunciàveu. Que també us emboliqueu en les banderes, vosaltres, quan algú us critica?
Segon: Això de posar "Mataró, Barcelona, Spain" i oblidar Catalunya és per alguna raó especial? Un militant d'un partit que defensa que Catalunya és una nació... tan poc respecte li té, a la nació? És més important la "província" que la nació?

2:11 p. m., octubre 17, 2005  
Blogger Javi said...

Hola,

Primer: no em malinterpretis. Quan dic això, no ho faig per victimisme sinò per descriure la sensació que he tingut després d'haver anat llegint les informacions que va publicant el Tumbuctú. T'asseguro que no em faig la víctima, al contrari, de fet m'alegro que s'escrigui lliurement tota opinió que es pugui tenir sobre el govern de la generalitat (o qualsevol altre cosa).

Segon: Si posa "Mataró, Barcelona, Spain" és per que aquests són els camps definits per defecte quan et registres al blogger. Si per tú aquest detall (sense importància) significa tenir poc respecte a Catalunya em sembla que no soc de la teva opinió. Per mi, el respecte a la nació catalana és molt més que un simple detall com aquest. I em sembla que el meu respecte (segons tú, poc) només el podries jutjar si coneixessis els meus sentiments cap a Catalunya, que són una cosa bastant més profunda que unes paraules en un blog.

Gràcies per participar al blog, però la pròxima vegada no em jutjis tan alegrement.

5:15 p. m., octubre 17, 2005  

Publicar un comentario

<< Home