lunes, junio 16, 2008

Parlar de valors

Un breu apunt per expressar una convicció: quan els polítics deixen de parlar de valors, la política es deshumanitza i es perd la perspectiva dels projectes de transformació de la societat que des d'una visió progressista volem impulsar. Això entranya riscos i acaba semblant que les polítiques impulsades pels governs conservadors i progressistes són les mateixes, quan en realitat el fons és ben diferent.
Alguns diuen que la dreta no parla de valors, que no els té. I és un error. La dreta sap, coneix i expressa perfectament quins són els seus valors. En unes poques frases, podem definir les línies mestres de qualsevol discurs de dretes. D'això se'n diu eficiència i és digne d'admiració per part nostra.
En canvi, des de les esquerres sovint ens escudem dient que els nostres valors són més complexos i més difícils d'expressar en unes poques paraules, que el nostre discurs és més complex. I trobo que també és un error. Necessitem un discurs més clar, però no més simple, i això requereix d'un esforç per expressar millor els nostres valors.
Al final, crec que tenen raó els que consideren que el debat s'ha de centrar en els valors. Són els que ens identifiquen i ens marquen i almenys jo no puc concebre la política sense valors.
Potser he escrit aquesta breu reflexió d'avui arrel de la celebració a Mataró de la "I Jornada Valors i Compromís", a la que per cert, no hi vaig poder assistir. Però la veritat és que porto dies (setmanes) donant-li voltes a aquesta qüestió, i segurament a partir d'ara començaré a fer allò que reivindico que facin els demés: parlaré més de valors.

4 Comments:

Anonymous Anónimo said...

lastima que no entiendo catalan... :(

5:40 p. m., junio 17, 2008  
Anonymous Anónimo said...

tampoco te pierdes mucho.

"los valores de la clase política" (lo de "izquierdas" ya no se lo cree casi nadie)

Es como si un militar habla de paz, un sacerdote habla de bondad o un hijoputa habla de su padre.

Pues igual.

7:14 p. m., junio 17, 2008  
Blogger Javi said...

Ave Fenice,
es más fácil de lo que parece.

Anónimo,
para mí, los valores de la clase política no existen, cómo tampoco existe la propia clase política.

Los valores, en toda su variedad, forman parte de cada persona. Luego, cada persona es un mundo y eso también incluye a las personas que en algún momento de sus vidas se dedican a la política. En consecuencia, cada político tiene su propia escala de valores.

Y al igual que sucede con el conjunto de las personas, hay políticos de todo tipo.

7:54 p. m., junio 17, 2008  
Anonymous Anónimo said...

solo se que hablas de valores lo que me hace pensar que eres una persona con valores... :)

12:53 a. m., junio 18, 2008  

Publicar un comentario

<< Home