jueves, febrero 05, 2009

Polítiques locals de Joventut

Fa dies que tinc a les mans el llibre "Polítiques locals de joventut", editat per la Diputació de Barcelona i escrit per en Pep Montes, que és president de l'Associació Catalana de Professionals de Joventut. Vaig tenir l'ocassió de sentir-lo i conversar amb ell durant la darrera sessió del Consell de Joventut de Mataró, durant la qual es va començar a parlar sobre la definició del treball que ens ha de portar a l'elaboració del pròxim Pla Jove, donat que l'actual ja es troba esgotat.
El llibre és extens i dona una visió molt completa sobre com s'han d'afrontar les polítiques de joventut des del món local. Com a punt de partida, el text ens proposa un decàleg per fixar uns fonaments sobre com han de ser les polítiques de joventut. Us els transcric tot seguit.
1. Les polítiques de joventut treballen sobre qualsevol qüestió que afecta o interessa els joves.
2. Les polítiques de joventut són universals: s'adrecen a tots els joves.
3. La capacitat d'interlocució amb els joves és allò que defineix i diferencia les polítiques de joventut.
4. Tota política de joventut necessita un sistema estable de coneixement de la realitat juvenil.
5. Les polítiques de joventut es construeixen a partir de les demandes i propostes dels joves i de les necessitats objectives detectades.
6. Les polítiques de joventut no les fan els joves, sinó els professionals especialitzats.
7. Hi ha dos tipus d'àmbits d'intervenció per a les polítiques de joventut: els propis de la condició juvenil i els complementaris o variables.
8. Les polítiques de joventut requereixen recursos propis i una estructura tècnica de treball independent.
9. Les polítiques de joventut es defensen i se sostenen per sí mateixes; no estan incloses en les polítiques culturals, ni en les socials, ni en les educatives, ni en les de lleure.
10. Les polítiques de joventut informen, orienten, deriven, acompanyen, donen serveis i promouen els joves.
Personalment, em sembla una bona base per començar a treballar i a plantejar què volem fer i com ho volem fer en quant a polítiques de joventut. Caldria afegir, però, que les polítiques de joventut també precisen d'uns recursos suficients, dels que no sempre es disposa. I que aquests recursos també s'han de poder entendre en un sentit transversal vers les diferents àrees de l'administració. És a dir, que cal que la visió que aporten les polítiques de joventut incideixi en la resta de polítiques que s'impulsen des dels diferents departaments o àrees d'una administració. Podriem dir que, idealment, totes les polítiques precisen d'una mirada jove.
En fi, el tema donaria per molt... què en penseu?

2 Comments:

Anonymous Anónimo said...

Hola:

Aquest llibre em sembla molt interesant. On el puc trobar? Treballo amb el tema de polítiques de joventut i em penso que la seva influència a l'àmbit local és de molta importància.

11:28 p. m., mayo 14, 2009  
Blogger Javi said...

Anònim,
imagino que si et poses en contacte amb la Diputació de Barcelona te'l deuen poden facilitar.

7:57 a. m., mayo 15, 2009  

Publicar un comentario

<< Home