miércoles, abril 25, 2007

Joves i Món rural

Divendres a la nit vaig fer camí, juntament amb en Víctor, cap a la ciutat de Lleida per assistir el dissabte, de bon matí, a la Conferència Nacional sobre joves i món rural, organitzada per la federació de les comarques de Lleida de la JSC.
Algú es preguntarà quin interés pot tenir per a un jove de Mataró la problemàtica dels joves al món rural. D'entrada és important clarificar que les diferències entre un jove de l'àmbit rural de Catalunya i de la zona metropolitana són més aviat poques. Sí que hi ha diferències, però, en les oportunitats i dificultats que trobem en un i altre àmbit. Em fa l'efecte que cal, per tant, una anàlisi profunda i seriosa sobre aquestes qüestions i hem de ser capaços de produïr, trobar i saber consolidar les polítiques necessàries per buscar les solucions als problemes dels joves, en general. La conferència em va ser molt útil en aquest sentit.
El desenvolupament económic d'una ciutat com Lleida i el seu entorn no em va semblar tan allunyat de determinats models pels que apostem a Mataró. En els dos casos, després de crisis importants de sectors económics tradicionals, es busca apostar per noves idees basades en l'especialització i el coneixement, polítiques que potenciïn el valor afegit. Renovar-se o morir, que en diríem. I això ha d'anar acompanyat per una aposta important, concreta i decidida per la formació, tant universitària com no universitària, donant impuls també a la formació professional (la JSC Mataró va fer un acte parlant d'això al setembre de l'any passat). No us perdeu la xerrada de l'Oriol Yuguero durant l'inauguració de la conferència.
Sobre la universitat, crec que mereix la pena fer una volta pel campus universitari de la Universitat de Lleida i parar-se a mirar el que allà s'està fent. Particularment, em va semblar espectacular en una ciutat de poc més de 120.000 habitants (no gaire lluny de Mataró, que estem fregant aquesta xifra) i que fa l'efecte de saber explotar la seva capitalitat en una zona estratègica per Catalunya.
La creació de serveis consolidats per a joves al món rural, la mobilitat o l'accés a les noves tecnologies van ser algunes de les qüestions sobre les quals es va debatre, a més d'un tema fonamental com el de l'emancipació i la prevenció de l'èxode rural. Especialment interessant em va semblar l'experiència de Termens, un petit poble de la Noguera que ha fet una gran aposta per l'accés a les noves tecnologies dels seus habitants i que a hores d'ara, compta amb una xarxa pròpia que li permet facilitar gratuïtament internet a gran velocitat i telefonia mòbil als seus ciutadans. Això, més enllà de la bandera i publicitat que se'n pugui fer, pot ser un element d'atractiu per atraure empreses i desenvolupar l'economia d'un poble que, a priori, no pot competir en aquest sentit amb grans municipis.
El dissabte vaig sortir de Lleida amb la sensació de que l'anomenat món rural està ple d'experiències i polítiques (a vegades molt imaginatives) que mereixen una atenció que massa sovint no acaben tenint i que, segurament en alguns casos, amb alguns matissos poden ser implementades per buscar solucions a determinats problemes d'una ciutat com Mataró o d'un territori com el Maresme (com a exemple no us perdeu aquesta Borsa Interterritorial Activa de Treball, la BICAT).
Una jornada magnífica sobre un tema del que la JSC penso que ha de seguir treballant (i no només des del món rural) i per la que s'ha de felicitar als companys i companyes de la federació de les comarques de Lleida. Una vegada més, ens vau fer sentir com a casa, gràcies per tot.
Imatge de www.udl.cat

1 Comments:

Blogger Diletante said...

bonito edificio...

11:53 p. m., mayo 07, 2007  

Publicar un comentario

<< Home